Kotona synnyttäminen
Koko raskauden kestävä kypsymisprosessi kotisynnytykseen vaati sekä fyysisiä ja psyykkisiä valmisteluja. Päätöksen pitää tuntua sataprosenttisesti oikealle ja mieli täytyy pitää avoinna eri vaihtoehdoille. Kotisynnytykseen valmistautumisessa ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä kätilöön ja aloittaa suunnittelu yhdessä. Kotisynnytyksen suunnittelu lähtee sinun toiveistasi ja tavoitteistasi, ei sairaalan protokollasta tai käytänteistä.
Toiveeni on olla mukana mahdollistamassa sinun matkasi äitiyteen sinun toivomallasi tavalla. Voit valita tarjoamistani vaihtoehdoista itsellesi parhaiten sopivat vaihtoehdot tai vaikka kaiken. Tyypillisesti synnytystä kotona avustaa kaksi kätilöä ja mikä hienointa, saat valita ne itse. Tapaat kätilöitä raskausaikana ja muodostatte yhdessä tiimin, joka kannattelee sinua vauvan syntymän jälkeiseen aikaan saakka ja käytte lopulta yhdessä vielä synnytyskeskustelun.
Kotisynnytys on mahdollinen vaihtoehto, jos raskaus ja synnytys etenevät normaalisti ja äidin sekä vauvan terveys on hyvä. Kätilön kanssa keskustellaan aina keinoista, joilla voidaan turvata synnytyksen turvallisuus niin äidille kuin syntyvälle lapselle. Tutkimusten mukaan kotisynnytys on turvallinen vaihtoehto matalan riskin synnyttäjälle, jopa turvallisempi paikka kuin sairaala. Kotonasi kätilö on koko ajan läsnä ja sinua varten, tarkkailee synnytyksen kulkua ja tunnistaa merkit, milloin on aika siirtyä sairaalaan.
Työskentelen yhteistyössä muiden kotikätilöiden kanssa. Voit valita toisen kätilön itse tai pyytää apua valintaan minulta. Kahden kätilön yhteishinta on 2500-3400 € riippuen synnytyspaketin sisällöstä.
Kotisynnytykseen valmistautuminen
Kotisynnytykseen valmistautuminen voi alkaa jo hyvissä ajoin raskauden aikana tai jo raskautta suunnitellessa. Joku saattaa tutustua ajatukseen kotona synnyttämisestä raskauden edetessä ja silloinkin ehtii vielä valmistautua. Tärkeintä on valmistautua ajatuksen tasolla, miettiä mitä synnytykseltään toivoo ja miksi. Mitkä asiat tuovat turvaa ja keitä ihmisiä haluaa synnytykseensä mukaan. Tässä vaiheessa alkaa kätilön tai kätilöiden etsintä. Aktiivinen Synnytys ry ylläpitää kotikätilöiden listaa, mutta saatat löytää kätilösi myös suositusten tai somen perusteella. Tutustumalla juttelemalla kasvotusten tai puhelimitse auttaa sinua selvittämään, kuka on sopivin kätilö juuri sinun synnytykseesi.
Kätilöt löydettyäsi ja heidän kanssaan sopimuksen tehtyäsi, saat heiltä konkreettisia työkaluja synnytykseen valmistautumisessa. Kotiin kannattaa hankkia tarvikkeita synnytystä ja ensipäiviä varten, lääketieteellisen tarvikkeiston tuo kätilö mukanaan. Hankittavista tavaroista saat listauksen kätilöltäsi. Voit myös suunnitella ja valmistautua synnytykseen miettimällä, mitä haluaisit syödä ja juoda synnytyksen aikana ja sen jälkeen.
Fyysisesti voi valmistautua huolehtimalla terveellisestä ruokavaliosta sekä kehon tasapainosta. Raskauden aikana on suositeltavaa käydä osteopatiassa tai raskausfysioterapeutilla vähintään kerran, jotta voi selvittää mahdolliset kehon kireydet ja/tai epätasapainon. Mikäli kehosta löytyy hoidettavaa, on toki suositeltavaa käydä useammankin kerran tai jopa läpi raskauden. Itse voi myös kehoa valmistella ja tasapainottaa esimerkiksi Spinning Babies harjoitteiden avulla. https://www.spinningbabies.com/
Synnytyssuunnitelma on yksi suurimmista tehtävistä synnytykseen valmistautumisessa. Itse suosittelen valmistautumaan kaikkiin vaihtoehtoihin kirjoittamalla suunnitelman kotisynnytykseen ja sairaalasynnytykseen. Näin olet valmistautunut henkisesti kaikkeen ja voit sen jälkeen keskittyä kotisynnytykseen.
Loppuraskaudessa useimmilla naisilla nousee pesänrakennusvietti raskaushormonien ohjaamana ja on ihanaa keskittyä miettimään, mitä kaikkea voisi hankkia perheeseen saapuvalle pienokaiselle. Samalla voi valmistautua imetykseen, esimerkiksi valmistamalla ruokia valmiiksi pakkaseen ja miettimällä, minkälainen nukkumajärjestely sopii parhaiten perheelle vauvan yösyöttöjen aikana.
Valmistautuminen on pitkälti henkistä, ihan niin kuin synnytys itsekin.